مراقب برنامههای استخراج بیت کوین باشید! نقد و بررسی اپلیکیشنهای ماینینگ در گوگل پلی شنبه, ۲۳ مرداد ۱۴۰۰، ۰۲:۱۸ ق.ظ
رمز ارزها در طی چند سال اخیر رشد بسیار زیادی داشتهاند و در بین عموم مردم جهان محبوب شدهاند. حتی با این که قیمت بیت کوین از ماه آپریل ۲۰۲۱ (فروردین ۱۴۰۰) تا امروز (مرداد ۱۴۰۰) کاهش یافته، اما باز هم حدود ۴۵۰۰۰ دلار است. این قیمت باعث میشود که هر کسی بخواهد کمی بیت کوین در اختیار داشته باشد؛ پس تعجبآور نیست که دهها اپلیکیشن استخراج بیت کوین برای سیستم عامل اندروید تولید و به بازار عرضه شدهاند. متاسفانه بسیاری از این اپلیکیشنهای استخراج بیت کوین با گوشی کلاهبردار هستند و پول هزاران کاربر خود را به سرقت بردهاند. در این مقاله به نحوه کارکرد برنامه استخراج بیت کوین میپردازیم و روشهای کلاهبرداری آنها را بررسی میکنیم.
بررسی انواع برنامه استخراج بیت کوین
از زمانی که بیتکوین و سایر رمز ارزها رشد قیمتی زیادی داشتهاند، توجه بسیاری از سرمایه گذاران را به خود جلب کردهاند. از زمان شروع پاندمی کووید ۱۹، قیمت ارزهای دیجیتال به شدت افزایش یافت و مارکت کپ کریپتوکارنسیها به بیش از ۲ تریلیون دلار رسید. این موضوع باعث جذب بیشتر کلاهبرداران و مجرمان سایبری به این حوزه شد.
مارکت کپ چیست ؟ همه چیز درباره ارزش بازار ارزهای دیجیتال
محققان امنیت آزمایشگاه Lookout Threat بیش از ۱۷۰ اپلیکیشن اندروید را شناسایی کردهاند، که ۲۵ برنامه در گوگل پلی، از مردمی که تازه وارد دنیای کریپتو شدهاند، کلاهبرداری میکنند. بسیاری از آنها بین المللی هستند و برخی نیز خود را به عنوان خدمات استخراج ابری (Cloud Mining) در ازای پرداخت کارمزد معرفی میکنند. Lookout Threats میگوید:
پس از تحلیل آنها، متوجه شدیم که هیچ خدمات ماینینگ ابری وجود ندارد. این اپها هیچ چیزی استخراج نمیکنند و تنها پول شما را میگیرند. بر اساس تحقیقات ما، این برنامهها از بیش از ۹۳۰۰۰ نفر کلاهبرداری کردهاند و حداقل ۳۵۰ هزار دلار از آنها با عناوین مختلفی مانند خدمات متنوع و ارتقاء سطح کاربری به منظور استخراج بیشتر رمز ارزها، سرقت کردهاند.
شرکت Lookout این اپلیکیشنها را به دو دسته بندی تقسیم کرده است؛ بیت اسکم (BitScam) و کلود اسکم (CloudScam). تنها تفاوت این دو دسته، این است که برنامههای بیت اسکم اتریوم و بیت کوین را به عنوان روش پرداخت قبول می کنند.
برای محافظت از کاربران اندروید، گوگل این نوع برنامه استخراج بیت کوین را از Google Play حذف کرده است؛ اما این کلاهبرداران هنوز در حال کلاهبرداری هستند.
نحوه کلاهبرداری اپلیکیشنهای استخراج بیت کوین
بسیار ساده است! در ابتدای نصب، بسیاری از این اپها از شما هزینه دریافت میکنند؛ حتی اگر هرگز از آنها استفاده نکنید. برای این که کاربران به استفاده از این برنامهها ادامه دهند، کلاهبرداران از طریق این اپها، برای ارتقاء سطح کاربری و حق اشتراک هزینه دریافت میکنند. به علاوه، کاربران تا زمانی که پول کاربران به یک میزان حداقلی نرسد، اجازه برداشت ندارند و حتی زمانی که سرمایه کاربر به این میزان رسید و دکمه برداشت (Withdraw) را زدند، این اپلیکیشنها یک پیام خطا نشان میدهند یا موجودی را دوباره صفر میکنند.
درست مانند بیت اسکم، اپهای CloudScam نیز به کاربران پیشنهاداتی برای کسب کوینهای بیشتر میدهند؛ مانند ارتقاء سطح کاربری با محدودیت پایینتر برداشت و نرخ استخراج بالاتر، معرفی دوستان برای دریافت ۲۰ درصد اضافی از درآمد آنها و پاداشهای روزانه. شرکت Lookout اعلام کرد:
هیچ کدام از این آپشنها باعث افزایش درآمد کاربران نمیشوند و به جای کاربران، کلاهبردارانی که گرداننده این اپلیکیشنها هستند، درآمد بیشتری کسب میکنند. طبق تحلیل ما، اپهای بیت اسکم ۸۳۸۰۰ بار و کلود اسکم ۹۶۰۰ بار دانلود شدهاند.
اگر شما نیز یکی از این برنامههای ماینینگ بیت کوین را دانلود و نصب کردهاید و یا میخواهید نصب کنید، لیست LookOut را بررسی کنید؛ اپهایی که در این لیست قرار دارند، اسکم و کلاهبردار هستند و اگر اپ مورد نظر شما در این لیست قرار دارد، آن را دانلود نکنید.
لیست اپهای ماینینگ کلاهبردار که توسط Lookout منتشر شده است
کلود اسکمها به شما پیشنهاد استخراج توسط قدرت محاسباتی ابری میدهند و ایجاد یک ظاهر واقعی برای این سرویسها برای توسعه دهندگان، کار بسیار آسانی است. بیت اسکمها اپهای موبایلی هستند که “سخت افزار مجازی” به شما میفروشند. قیمت این خدمات بین ۱۲.۹۹ تا ۲۵۹.۹۹ دلار است.
چیزی که باعث شده این نوع برنامهها زیر ذره بین نباشند، این است که آنها کار مخربی انجام نمیدهند و به موبایل کاربران صدمهای نمی زنند. در واقع، آنها هیچ کاری انجام نمیدهند و تنها وسیلهای برای دریافت پول در ازای خدماتی هستند که وجود خارجی ندارد.
در واقع، دو روش برای استخراج بیت کوین وجود دارد؛ استخرهای ماینینگ، که افراد میتوانند قدرت محاسباتی خود را در آنها به اشتراک بگذارند، تا مجموع قدرت محاسباتی استخر را افزایش دهند و در ازای این خدمت، درصدی از پاداش استخراج را به دست آورند. روش دوم نیز استخراج ابری یا کلود ماینینگ نام دارد. در این روش، ماینرها قدرت محاسباتی را به صورت ابری اجاره میکنند. اما کلود ماینینگ با این که راحت است و نیازی به خرید دستگاه ماینینگ ندارد، اما خطر امنیت سایبری را به همراه دارد؛ بدین صورت که راه اندازی خدمات استخراج ابری که واقعی به نظر میرسند، بسیار ساده است.
این برنامههای استخراج بیت کوین ، همچنین به کاربران پیشنهاد میدهند که ثبت نام کنند و علاوه بر بیت کوین و اتر، امکان پرداخت از طریق سیستم پرداخت داخلی گوگل پلی را نیز فراهم میکنند.
پس از پرداخت هزینه و لاگین شدن در برنامه، کاربران یک داشبورد میبینند که نرخ هش استخراج (میزان قدرت پردازشی که به شبکه ارائه میدهند) آنها را به همراه مقدار کوینهایی که به دست آوردهاند، نشان میدهد؛ این Hashrate اولیه بسیار کم است و کاربران درآمد ناچیزی به دست میآورند. بنابراین مجاب میشوند حساب کاربری خود را با پرداخت پول بیشتر ارتقا دهند.
شرکت لوک اوت میگوید:
پس از تحلیل کدها و ترافیک شبکه، مشخص شد که این اپها موجودی ساختگی کوینها و نه تعداد واقعی کوینهای ماین شده را نشان میدهند؛ این تنها یک شمارنده است که به آرامی افزایش مییابد!
به علاوه، اپلیکیشنهایی نیز طراحی شده که تا زمانی که موجودی کاربران به حداقل مقدار نرسیده، به آنها اجازه برداشت نمیدهند. حتی در مواردی نیز دیده شده که وقتی موجودی به این حداقل میزان رسید نیز کاربران قادر به برداشت نبودند. تحلیلگران شرکت Lookout میگویند:
این اپها پیامی را نشان میدهند مبنی بر این که تراکنش برداشت کاربران در حال انتظار (Pending) است؛ اما پشت ماجرا، موجودی کاربران صفر میشود و به آنها گفته میشود که تراکنش آنها با موفقیت انجام شده، در حالی که چنین اتفاقی رخ نمیدهد. تصویر زیر اپ کلود اسکم BTC Cash را نشان میدهد. قسمت GHash تنها یک شمارنده است که پس از رسیدن به عدد ۱۰، دوباره ریست میشود و شمارش از اول شروع میشود.
اسکرینشاتهای زیر عملکرد برداشت در یک اپ کلود اسکم دیگر را نشان میدهد. درست مانند بیتاسکم، امکان برداشت از این برنامهها غیرممکن است. صرف نظر از میزان موجودی کاربران، هر زمان که کاربر بخواهد کوینهای خود را Withdraw کند، با یک ارور که میگوید موجودی شما کافی نیست، مواجه میشود. در این تصویر، بخش ارتقاء “سخت افزار مجازی” یک اپلیکیشن Bitscam را میبینید.
تصویر زیر نیز یکی از این برنامههاست که اجازه برداشت به کاربران را نمیدهد.
معرفی چند برنامه استخراج بیت کوین کلاهبردار
در اینجا چند نمونه از اپلیکیشنهای استخراج ارز دیجیتال با گوشی را که به هر دو روش BitScam و CloudScam از مردم کلاهبرداری میکنند را معرفی میکنیم. یادتان باشد که استخراج نیاز به تجهیزات و هزینههای سنگین دارد و با موبایل به هیچ عنوان نمیتوان این کار را کرد. اگر چنین اپهایی در Google Play مشاهده کردید، آنها را دانلود نکنید:
Multimine : اپ استخراج ابری چند کوین مختلف
Cointiply : یک فاست (Fucet) که در ازای انجام کارهای کوچک، به شما مقدار ناچیزی BTC اهدا میکند
Nebula : برنامه استخراج بیت کوین به صورت ابری
Cloud Earning : استخراج ابری
EFast EFree : این اپ به محض نصب شدن، بدون انجام هیچ کاری شروع به واریز اتر به اکانت شما میکند
BFast BFree : این برنامه نیز درست مانند EFast Efree، به محض دانلود شدن بیت کوین رایگان به حساب شما واریز میکند
اینها تنها چند نمونه از اپهای ماینینگ کلاهبردار هستند؛ در نظر داشته باشید که حتما نظرات و نقدهای کاربران را در گوگل پلی بخوانید؛ اگر دیدگاهی مبنی بر این که “درخواست برداشت غیرفعال است” یا “دکمه لاگین کار نمیکند” یا چیزهایی از این قبیل مشاهده کردید، بلاشک بدانید که این اپ کلاهبردار است.
نکات ایمنی در زمان دانلود برنامه استخراج بیت کوین
خرید محصولات و خدمات به صورت آنلاین، همیشه نیازمند مقداری اعتماد بین طرفین است یا حداقل در اپلیکیشنی که تراکنش را پردازش میکند. با این که این اعتماد در بسیاری از تراکنشهای آنلاین اتفاق میافتد، اما بسیار مهم است که در دیگر خدمات مالی مانند سرمایهگذاریهای کریپتوکارنسیها نیز این اعتماد وجود داشته باشد. کلاهبردارانی که این گونه طرحها را اداره میکنند، از داغ بودن فضای رمز ارزها سوءاستفاده میکنند. بنابراین همیشه این ۵ مورد احتیاطی را در زمان خرید یک برنامه استخراج بیت کوین در نظر داشته باشید:
۱. توسعه دهندگان اپلیکیشن را بشناسید: آنها چه گواهینامههایی دارند و این که آیا این گواهینامهها معتبر است یا خیر؟ چه اپلیکیشنهای دیگری ساختهاند؟ آیا این اپ دارای شرکت یا وبسایت هست و آیا میتوان با آنها تماس گرفت؟
۲. اپها را از فروشگاههای اپلیکیشن معتبر دانلود کنید: با این که تشخیص کلاهبرداران بسیار دشوار است، اما با این کار حداقل در دام بدافزارها نمیافتید.
۳. قوانین و مقررات آنها را بخوانید: بسیاری از اپلیکیشنهای اسکم اطلاعات تقلبی ارائه میدهند و هیچ قوانین و مقررات نوشته شدهای ندارند.
۴. نظرات دیگر کاربران را بخوانید: مطالعه تجربیات دیگر کاربران به شما کمک میکند تا بتوانید با چشم باز تصمیم به دانلود و استفاده از اپ بگیرید؛ البته در بسیاری از مواقع، همین کلاهبرداران نظرات مثبت خود را ثبت میکنند تا مردم را گول بزنند.
۵. فعالیتها و اختیارات برنامه را درک کنید: به دنبال خطوط قرمز در فعالیتهای اپ بگردید. آیا اپلیکیشن از شما میخواهد دسترسی به چیزهایی را به آن بدهید که نیازی به آنها نیست؟ آیا اپلیکیشن به طور ناگهانی از کار میافتد یا ریست میشود؟ آیا موجودی رمز ارز شما ناگهان صفر میشود؟ آیا اعداد و ارقامی که نشان داده میشوند، با عقل جور در میآیند؟
عجله نکنید و تحقیقات را به طور کامل انجام دهید؛ یادتان باشد: هر چیزی که بیش از حد خوب به نظر میرسد، قطعا واقعی نیست.
نمونههایی از خطوط قرمز: تصویر سمت چپ یکی از برنامههای کلوداسکم است که به کاربران میگوید برای شروع ماینینگ، باید اپلیکیشنهای دیگری را نیز نصب کنند و این کار را برای اثبات ربات نبودن کاربران انجام میدهند!
تصویر سمت راست چند مورد از نظرات مثبت همین کلاهبرداران را نشان میدهد. نظرات مثبت باعث افزایش مجموع امتیازهای برنامه استخراج بیت کوین میشوند و آن را معتبر جلوه میدهند؛ اما شما باید به دنبال نظرات کاربران واقعی بگردید تا ببینید آنها چه میگویند!
پرسش و پاسخ
آیا با گوشی میتوان بیت کوین استخراج کرد؟
خیر. زیرا توان محاسباتی موبایل در حدی نیست که بتواند بیت کوین یا سایر رمز ارزها را استخراج کند.
معایب استخراج بیت کوین با گوشی چیست؟
گوشی تلفن همراه قادر به ماینینگ BTC نیست و اگر هم بتواند دیگر رمز ارزها را استخراج کند، زمان بسیار زیادی طول میکشد تا یک بلاک را استخراج کند، که مقرون به صرفه نیست. همچنین این محاسبات سنگین برای استخراج رمز ارزها، باعث استهلاک بسیار زیاد موبایل میشود و پس از مدت کوتاهی گوشی را میسوزاند.
استخراج بیت کوین با گوشی چقدر طول میکشد؟
ماینینگ بیت کوین با موبایل به هیچ عنوان امکانپذیر نیست. حتی دستگاههای گرانقیمت اسیک (Asic) نیز اکنون به سختی میتوانند یک بلاک بیتکوین را استخراج کنند.
آیا این اپهای استخراج کلاهبرداری همچنان فعالیت میکنند؟
متاسفانه بله. گوگل پلی تعدادی از آنها را حذف کرده است؛ اما اکنون با یک جستجوی ساده در Google Play، تعداد زیادی از این برنامههای ماینینگ را میبینید که همچنان دانلود و استفاده میشوند.
آیا میتوان جلوی اپلیکیشنهای ماینینگ کلاهبرداری را گرفت؟
تنها چیزی که میتوان به آن امید داشت، این است که گوگل پلی به یکباره همه آنها را حذف کند و قبل از افزودن برنامههای جدید، صحت و اعتبار آنها را بررسی کند؛ اما قبل از آن، مردم باید آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهند تا فریب این قبیل برنامهها را نخورند. جمع بندی در این مقاله به بررسی برنامه استخراج بیت کوین در گوگل پلی پرداختیم و متوجه شدیم که این اپلیکیشنها چگونه کلاهبرداری میکنند. به محض این که گوگل از نتایج تحقیقات شرکت LookOut خبردار شد، سریعا این نوع اپهای را از گوگل پلی حذف کرد. اما به هر حال گوگل با برنامههایی که بر روی وبسایتهای واسطه میزبانی میشوند، کاری ندارد و آنها را بیدلیل حذف نمیکند. همچنین همیشه کاربرانی هستند که جذب اپلیکیشنهایی میشوند که سودهای بیش از حد خوب ارائه میدهند؛ بنابراین نمیتوان تمام اپهای استخراج بیت کوین با گوشی را حذف کرد و در اصل، این کاربران هستند که باید دانش خود را افزایش دهند تا گول این قبیل برنامهها را نخورند. نمونههای زیادی از این نوع برنامههای استخراج بیت کوین و دیگر رمز ارزها در گوگل پلی وجود دارند و متاسفانه رسیدگی چندانی به این موضوع نمیشود. تیم میهن بلاکچین چنین اپلیکیشنهایی را تایید نمیکند و اکیدا اخطار میدهیم که از این نوع اپها استفاده نکنید، تا از شما کلاهبرداری نشود و متضرر نشوید
Comentarios